Geschiedenis

Het is geen toevalstreffer hoe de pralines van Leonidas ontstaan zijn. Leonidas Kestekides werd geboren als Griek, in het Turkse Niğde. De toekomstige eigenaar van Leonidas, ontwikkelde zijn handelsgeest al vroeg, met het verkopen van zoetwaren op straat. Als 18-jarige zet hij zijn eerste stappen in de wijnhandel. Na een financiële strop kiest hij het ruime sop naar Amerika. Daar volgt hij een opleiding confiseur-patissier. Al na enkele jaren staat zijn naam op deelnamelijsten van banketwedstrijden. In 1910, hij was toen 28 jaar, behaalde hij samen met zijn Amerikaanse teamgenoten, de bronzen medaille op de internationale tentoonstelling van Brussel. 3 jaar later in Gent, werden zijn pralines goed bevonden voor goud. 

Hoe is Leonidas ontstaan?

Als we terugblikken naar, hoe lang bestaat Leonidas als chocolaterie, kunnen we zeggen: sinds 1913. In dat jaar opende hij aan de Veldstraat in Gent namelijk zijn eerste tearoom. Hij deed dit samen met zijn Belgische vrouw, Joanna. Na een tijdelijk sluiting, gedurende de Duitse invasie van 1918, opent hij enige tijd later, in hotel Lion d’Or zelfs een tweede tearoom. En succes bleef niet lang uit. 

In diezelfde periode vindt er tussen Griekenland en Turkije een volksuitwisseling plaats. Het ligt dan voor de hand dat de rest van de familie Kestekides naar België komt. Inmiddels kunnen Leonidas en Joanna de beide tearooms allang niet meer alleen af. Met de komst van zijn familie zou, het ons bekende Leonidas ontstaan. Alle familieleden werken namelijk even hard mee. Met name neef Basilio drukt een grote stempel op het bedrijf. De jongeman heeft een scherpe handelsgeest en vult zijn oom in alle opzichten perfect aan. Het is hij, die ervoor zorgt dat ‘Leonidas’ als merk geregistreerd wordt. Het is eveneens Basilio die na het overlijden van zijn oom, als eigenaar van Leonidas (Familie Kestekides) het bedrijf voortzet.

Leonidas-Zandvoort-bonbons-pralines-tas

Ontdek ons assortiment en laat u verwonderen. Kom langs in onze winkel en ervaar, proef en beleef een Leonidas “moment of happiness’’.

Ontdek onze chocolade